Interview Renée van Wegberg

www.sentimento.nl 30-03-2006

Talenten
Foto: Govert de Roos

Interview Renée van Wegberg: winnares AVRO Sterrenjacht en soliste in Musicals in Ahoy’ 2006

Dit jaar zal voor de 3e maal Musicals in Ahoy’ plaats vinden met bekende namen, zoals Stanley Burleson, Chantal Janzen, Danny de Munk, maar ook minder bekende namen zoals Renée van Wegberg. Graag wilden Sentimento.nl dit nieuwe talent beter leren kennen en vroeg haar het hemd van het lijf.

Wie is Renée van Wegberg?
Renée is de winnaar van AVRO Sterrenjacht en werd daardoor in één klap bekend. Ze is geboren en getogen in het Noord-Limburgse Horst en al vroeg begonnen met zingen; ze wist wat ze later wilde gaan doen. Ze omschrijft zichzelf “als een lieve, eerlijke meid, die haar goede en slechte kanten heeft” en ze vindt zichzelf oprecht en gedisciplineerd genoeg om een mooie carrière op te bouwen. Momenteel studeert ze muziektheater aan het Rotterdams conservatorium. Maar hoe verging het haar nu verder na haar winst in AVRO Sterrenjacht?

Renée, je hebt meegedaan aan AVRO Sterrenjacht. Hoe ging dat allemaal?
Dat was in december 2004: alweer een dik jaar geleden. Laatst heb ik wat beelden terug gekeken en gezien hoe het is gegaan. In de 1e uitzending zie je alle kandidaten en worden ze voorgesteld; daarna zie je aan het einde van die show iedereen met spanning op de uitslag wachten en dan bedenk je pas dat daar het multi-talent tussen zit. Door de winst aan het programma zijn voor mij toch deuren geopend en heb ik misschien dingen kunnen en mogen doen, waarvoor ik anders niet gevraagd zou zijn; zoals bijv het jubileumconcert van de Koningin (waarin ik Memoires uit Cats heb gezongen) en het benefietconcert Hoop voor Azië. De hele periode van Sterrenjacht was ook erg leuk om mee te maken en ik heb veel ervaring opgedaan. Het was een leuke maar spannende tijd, waarin ik ook leuke liedjes heb gezongen in een prettige sfeer. Ik had natuurlijk niet verwacht dat ik zou winnen, want er waren ook goede andere kandidaten. Maar ik wist wat ik kon en ik heb er ook de wilskracht voor. En dan win je zo’n show met als prijs hoofdrol in een musical en een studiereis naar New York! Ik ben er vorig jaar samen met mijn vriend geweest en ik heb er genoten. Hele dagen workshops gevolgd met zang en spellessen; en ik heb ook geleerd hoe je moet vechten op het podium. Ik kan nu raken klappen uitdelen en dan niemand pijn hoeven te doen. Natuurlijk heb ik ook diverse musicals gezien, waaronder Wicked en die heeft mij enorm geraakt. In de pauze zat ik gewoon te huilen, terwijl ik normaal erg nuchter ben en je mij moeilijk kan raken. Hieraan heb ik de wens overgehouden om de rol van Elphaba te ooit te mogen vertolken in Wicked. Als hij naar Nederland komt, ga ik zeker proberen auditie te doen.

Wanneer ben je te bewonderen in je musicalrol?
De hoofdrol in de musical gaat nog komen, maar ik heb samen met Joop van den Ende Theaterproducties besloten eerst mijn opleiding af te maken. We vonden dat allebei erg belangrijk. Ik ben deze opleiding begonnen, omdat ik zelf veel pop zong en ik graag de combinatie van zang, dans en acteren wil leren. Sinds ik deze opleiding ben gestart, heb ik meer interesse gekregen voor musicals en heb mij er ook meer in verdiept. Daarnaast wil ik ook de performer Renée blijven en een eigen repertoire ontwikkelen. Daarmee ben ik al bezig; er komt binnenkort een CD van mij uit.  De liedjes liggen al klaar, alleen moeten we nog de studio’s in om ze op te nemen. Het zal een CD worden met popsongs met een vleugje soul,  funk en rock. Ik hoop gewoon in de toekomst beide dingen te combineren en ook mooie en interessante rollen te mogen spelen. Volgend jaar is mijn laatste studiejaar en daarna gaan we eens rustig kijken, welke rollen er voor mij, geschikt zijn om mijn prijs te verzilveren.

Je zult nu mee gaan doen met Musicals in Ahoy’ 2006. Hoe ben je daar zo toegekomen?
Ze hebben mij gevraagd en ik was erg verbaasd toen ik gebeld werd. Maar het drong nog niet gelijk tot mij door. Pas na de fotoshoot en de persconferentie besef ik wat voor groot en mooi spektakel dat is. Ik heb inmiddels de kostuums en het decor gezien en dat gaat waanzinnig worden. Over 2 weken beginnen we met de repetities en gaan we keihard aan de slag. Dat wordt 4 weken achter elkaar dagelijks repeteren, zelfs in het weekend. Dat wordt pittig, maar ik verheug me er erg op. De versie van 2002 heb ik niet gezien, maar die van 2004 wel. Ik zat zelf in de zaal als publiek en heb mijn ogen uit zitten kijken, zo enorm mooi. Nu besef ik, dat ik hier tussen mag staan en dat is bizar en bijzonder. Dat had ik niet verwacht. Zeker omdat ik met zoveel bekende musicalartiesten op het podium sta; artiesten, die hun sporen al verdiend hebben in de musicalbusiness en dan is het heel raar dat ik er als enige artiest tussen sta, die geen musicalervaring heeft. Natuurlijk ook met Vanessa Williams erbij, een grote wereldster.

Wat kunnen mensen verwachten van Musicals in Ahoy’ 2006?
Het wordt een reis door de wereld. Een jongetje verlangt heel erg naar zijn vader, die op wereldreis is. Door ansichtkaarten, die zijn zoontje van hem ontvangt, bezoekt het jongetje in zijn dromen ook die plekken. We komen over de hele wereld en er worden nummers gezongen uit shows die zijn geweest, die nu spelen of die gaan komen. Wel mag ik nog zeggen, dat ik in de show ga vliegen en daar heb ik echt zin in. Het lijkt me erg leuk.

Voor degenen die heel graag willen zien hoe Renée gaat vliegen door Ahoy’ moet zeker gaan kijken bij Musicals in Ahoy’ 2006. Te zien van 17 t/m 28 mei in Ahoy’ Rotterdam.

Bijdrage: Bianca Verhaar

 

Bron: www.sentimento .nl